fbpx

Alan Jackson

Alan Jackson

Alan Eugene Jackson is geboren op 17 oktober 1958 in Newnan te Georgia, als zoon van Eugene Jackson and Ruth Musick.

 

Jonge AlanIn zijn jeugd is hij voornamelijk groot gebracht met Gospelmuziek en voor de rest interesseerde muziek hem niet zo veel. Dit veranderde toen een vriend van hem liet kennismaken met muziek van Gene Watson, John Anderson en Hank Williams Jr.

Na zijn schooltijd vormde hij een band waar hij niet al te veel succes mee had. Hij trouwde in 1979 met Denise Jackson die hij al vanaf zijn schooltijd kende. In 1985 verhuisde hij met haar naar Nashville om daar voet aan de grond zien te krijgen in de newcountry scene.

In Tennessee kreeg hij werk op de postkamer van The Nashville Network.
Denise (van beoep stewardes) ontmoette in het vliegtuig niemand minder dan Glenn Campbell, sprak met hem en kreeg het verzoek Alan eens langs te sturen.

Na de ontmoeting met Glenn ging Alan voor hem werken als tekstschrijver en kreeg hij de kans zelf wat nummers op te nemen.

 

 

Uiteindelijk tekende hij een contract bij Arista Records.

Zijn eerste album uit 1989 "Here in the real world" was een enorm succes, net als de opvolgers hiervan "Don’t rock the jukebox" uit 1991 en "A Lot About Livin' (And a Little 'bout Love)" uit 1992.

 

Alan Jackson - Gone Country

Loading the player...

 

In 1992 had Randy Travis ook nog eens 3 hits die mede waren geschreven door Alan Jackson dat waren "Forever Together", "Better Class of Losers" en "I'd Surrender All". 

Randy Travis hielp Alan later weer met het nummer "She's Got the Rhythm (And I Got the Blues)" te schrijven.

 

In 1994 verliet Alan zijn managementbureau Ten Ten Management en tekende hij een contract bij Gary Overton.
In deze periode kreeg Alan steeds meer waardering voor zijn schrijverskwaliteiten en steeds meer collega artiesten verzochten hem om samen met hun te gaan schrijven. Dit resulteerde in successen voor Clay Walker ("If I Could Make a Living"), Chely Wright ( "Till I Was Loved By You ") en Faith Hill ( "I Can't Do That Anymore ").

Alan Jackson

In 1995 kwam het verzamelalbum "Alan Jackson: The Greatest Hits Collection " uit, een album waar buiten de hits ook nog twee nieuwe nummers te vinden waren ( "I'll Try " en "Tall, Tall Trees ") en het nummer "Home " van zijn eerste album dat echter nooit als single was verschenen.

Alan sloot een miljoenencontract met Ford motoren baas J. Walter Thompson USA uit Detroit.
Later was hij dus te zien in de videoclip "Who's Cheatin' Who? " achter de wielen van een 'Big Foot' Ford F-150 pickup truck, en waren de NAscar auto’s van Ford goed vertegenwoordigt. Ook veranderde Alan de tekst van Mercury Blues de regel "crazy 'bout a Mercury " in "crazy 'bout a Ford truck " voor een tv-reclame van Ford.

 

 

Met de release van "Under the Influence" in 1999 nam hij een heel bewust risico.
Hij nam allerlei countryklassiekers op en deed dat zo traditioneel mogelijk.

In die periode echter werd de radio gedomineerd door een meer country-pop geluid.

Door de drukte en hektiek van zijn carriere ging zijn huwelijk door een moeilijke tijd en scheidde hij enige maanden van Denise.

Alan en Denise

Denise schreef in 2007 een bestseller die over haar huwelijkmet Alan gaat, de tijdelijke scheiding en het weer bij elkaar komen onder de title "It's All About Him: Finding the Love of My Life".

Omdat rond het jaar 2000 de countrymuziek steeds meer op popmuziek begon te lijken, schreven Alan en George Strait uit protest het nummer "Murder on Music Row ". Dit nummer ontwikkelde een heftige discussie in de countrywereld over of de traditionele countrymuziek nu levend was of dood.

Hoewel het nummer nooit op single is uitgebracht domineerde het nummer wekenlang de radiozenders. Ze werden uitgenodigd om in 2000 het Acadamy of Country Music Awards-gala te openen met dit nummer.

Het blad Rolling Stone schreef een artikel waarbij werd gesteld dat: “terwijl Garth Brooks en Shania Twain steeds meer proberen de lat richting de popmuziek, Alan Jackson er zeer goed in slaagt de verhoudingen weer in balans te brengen”.

Na de aanslagen van 11 september 2000 schreef Alan het nummer "Where Were You (When the World Stopped Turning) " als eerbetoon. Dit nummer zorgde ervoor dat hij tijdelijk weer volledig in de aandacht stond. Het nummer werd voor de eerste keer uitgevoerd op het CMA Awardsgala, en het nummer staat nog steeds bekend als HET hoogtepunt van de show en zorgde ervoor dat de website van Alan de volgende dag crashde door te veel bezoekers. Het was nooit de bedoeling het nummer als single uit te brengen, maar de live-opname werd dermate vaak gedraaid en gevraagd dat het nummer alsnog op single werd uitgebracht.

 

In oktober 2002 bracht hij zijn eerste kerstalbum (Let It Be Christmas) uit.
Jeannie Kendall nam contact op met Alan en verzocht hem met haar een duet te doen. Dit nummer "Timeless and True Love " is te vinden op haar debuutalbum uit 2003.


In 2003 ontving hij awards voor beste album en video voor de clip van Drive (for Daddy Gene).

 

In 2005 bracht hij het album "Like Red on a Rose" uit.
De kritieken waren niet mals omdat het album te eentonig zou zijn.

 

In 2007 en 2008 is hij op toernee geweest met Martina McBride.

 

in maart 2008 verscheen het album "Good time". De eerste single hiervan is de hit "Small Town Southern Man".
De opvolger Country Boy in 2009, net als de derde single "I still like Bologna". Het mooie nummer Sissy's Song
werdt ook een hit, 'Sissy's Song " is gewijd aan een oude vriend van de familie Jackson (Leslie" Sissy "Fitzgerald) die elke dag in hun huis werkten. Fitzgerald werd gedood in een motorongeluk in het midden van 2007.

 

Zijn zestiende studioalbum Freight Train werd uitgebracht op 30 maart 2010. De eerste single was "It's Just That Way" welke op nummer 50 debuteerde in januari 2010. "Hard Hat en een Hammer" is het de tweede single die uitgebracht werd in mei 2010.

 

Op 23 november 2010 kwam een greatest hits collectie getiteld "34 Number Ones" dat een cover van de Johnny Cash hit "Ring of Fire" bevat en ook het duet met de Zac Brown Band 'As She's Away Walking ". welke een mega hit werd

 

Op 20 January 2011 werd bekend gemaakt dat Jackson en zijn platenmaatschappij Sony uit elkaar gingen.

 

Op 23 maart 2011 kondigde Jackson zijn nieuwe platen deal met Capitol EMI Records Nashville aan.

 

In de zomer van 2011 kwam het nummer "Long Way To Go" uit van het album Thirty Miles West uit 2012

Alan en gezin

Alan met zijn vrouw en drie dochters

 

In 2013 werd het album "The Bluegrass Album" uitgebracht, dit was het negentiende studioalbum en eerste bluegrass album van Alan Jackson.

 

Het album werd uitgebracht op 24 september 2013 via Alan's Country Records en EMI Nashville. Jackson schreef acht nummers voor het album.Het bevat ook covers van The Dillards '"There Is a Time" , John Anderson's "Wild and Blue" en Bill Monroe's "Blue Moon of Kentucky".

 

Uit onderzoek ter ere van zijn 50e verjaardag is gebleken dat Alan meer muziek heeft verkocht en hits heeft gehad dan o.a. Madonna, Prince en Michael Jackson.

 

Hij heeft enorm veel awards gewonnen tijdens zijn carriere, waarbij op dit moment op de tweede plaats staat achter George Strait.

Al sinds 1989 wordt Alan begeleid door dezelfde band The Strayhorns. The Strayhorns bestaan nu uit:
Monty Allen - acoustic guitar, harmony vocals
Scott Coney - acoustic guitar, tic tac bass, banjo
Robbie Flint - steel guitar
Danny Groah - lead guitar
Mark McClurg - fiddle, harmony vocals
Bruce Rutherford - drums
Joey Schmidt - keyboards
Roger Wills - bass guitar

 

Twitter icon

Laatste Tweets

Loading..

 

Meer in deze categorie: « Brad Paisley
­
Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok